FAQ

Veel gestelde vragen

Staat jouw vraag er niet tussen of heb je behoefte aan aanvullende informatie? Neem dan contact op met ons.

 
De Goudse

ECO draait nu goed en we besparen aanzienlijk. Dankzij ecoBuilding zijn veel optimalisaties zichtbaar gemaakt, waarvan we niet wisten. Nu sturen we de installatie gericht naar een optimaal bedrijf

Erwin van Gorkom, Manager facilitair


Wat is een Digital Twin?

Een Digital Twin is een digitale kopie van het gebouw met haar klimaatinstallaties en het volledige fysische gebouw met vloeren, muren, gevels enzovoort. In dit virtuele gebouw leren we het functioneren van de installatietechniek in haar specifieke gebouw kennen. Het vormt daarmee de basis om gebouwprestaties te optimaliseren. En het gebouw klaar te maken voor de toekomst. 


VB Optimum en ecoBuilding. Wat is het verschil?

VB Optimum is specialist in installatietechniek en energiebesparing. Als onderdeel van Priva Lab For Innovation en Van Beek Ingenieurs ondersteunen we opdrachtgevers bij de verduurzaming van gebouwen en het optimaliseren van klimaatinstallaties. De basis voor ons werk in het maken van een digital twin van het gebouw. Daarna zetten we de beproefde en door Priva Lab For Innovation ontwikkelde software ecoBuilding in.

VB Optimum werkt zoveel mogelijk samen met partners om daarmee tot succesvolle projecten te komen, onze kennis te delen en aan de markt beschikbaar te stellen. Het is onze ambitie om de wereld te verduurzamen en gebouwinstallaties te optimaliseren met slimme technologie en kennis. Dit kan alleen binnen een ecosysteem van partners die dezelfde passie delen en kwaliteiten hebben om dit waar te maken.


Wat is ecoBuilding?

EcoBuilding is een zelflerende cloudoplossing die het comfort in gebouwen optimaliseert en het energieverbruik vermindert. Het maakt van een conventionele gebouwinstallatie (bestaande uit het gebouwbeheersysteem, mechanische installaties, ketels, en elektrische & mechanische onderdelen) een zelflerend systeem. EcoBuilding houdt rekening met externe factoren zoals weersvoorspellingen, opslag van warmte, (hernieuwbare) energieproductie, gebouwkenmerken en energieprijzen om de energiebehoefte van uw gebouw te voorspellen. We noemen dit slimme klimaatsturing. Eenmaal operationeel verwachten we dat ecoBuilding tussen 20% tot 40% bespaart op uw energieverbruik en een optimaal comfort, inzicht en prestatievermogen levert.


Hoe werkt ecoBuilding?

EcoBuilding maakt gebruik van digital twin technologie om een digitale kopie te maken van je complete gebouwinstallatie en de bijbehorende energiestromen. Het systeem leert vervolgens hoe energie wordt geproduceerd, gedistribueerd en gebruikt (of opgeslagen) in je gebouw. Met kunstmatige intelligentie wordt nauwkeurig voorspeld hoeveel energie nodig is voor een perfect gebalanceerd en efficiënt binnenklimaat


Hoeveel kost ecoBuilding?

De investering is afhankelijk van het gebouw, de installaties en de situatie. In het begin van het traject wordt samen met jou de businesscase opgebouwd. Over het algemeen hebben projecten een terugverdientijd tussen de 2 en 5 jaar enkel op energiebesparing en daarmee een positieve return on investment. Meer weten? Neem dan contact op met ons.


Is ecoBuilding geschikt voor mijn gebouw?

In principe kan elk gebouw met een gebouwbeheersysteem (GBS) vanaf 2.000 m2 tot 50.000 m2 (en groter) worden uitgerust met ecoBuilding. EcoBuilding wordt aangesloten op het gebouwbeheersysteem via BACnet, Modbus of xml. Bij de start van elk project maken we een evaluatie die de resultaten laat zien en ook laat zien wat verwacht kan worden van ecoBuilding. Deze informatie gebruiken we om de businesscase op te bouwen.


Wat ga ik besparen met inzet van ecoBuilding?

Met ecoBuilding bespaar je op drie vlakken: op energie-efficiëntie, op een geoptimaliseerde verwarmings- en koelinstallatie en een beter comfort (en daardoor gelukkiger, meer tevreden personeel). Dit zorgt ervoor dat de businesscase meestal zeer overtuigend is. Als er specifiek naar de energiebesparing wordt gekeken, is er een gemiddelde besparing van 20% tot 40% te verwachten voor koeling en verwarming. Ook zijn er besparingen te verwachten in de installatiefase. In deze fase ziet ecoBuilding de verborgen mechanische problemen die vaak onopgemerkt blijven, zoals water- of luchtbalansen of defecte apparatuur. Door deze problemen in een vroeg stadium te signaleren en actie op te ondernemen, is er meer zekerheid dat het systeem of de installatie optimaal functioneert.


Hoe eenvoudig is het om ecoBuilding te installeren?

Een klant profiteert van de kennis en ervaring van VB Optimum. VB Optimum legt met het maken van een digitale kopie van je gebouw de basis om te werken met ecoBuilding. VB Optimum helpt vervolgens het systeem goed te implementeren. Dit gebeurt via een gestandaardiseerde projectaanpak. Goed werkende installaties met optimale prestaties zorgen voor een toekomstbestendig gebouw. In alle fases van de samenwerking trekken we op met de installateurs en adviseurs.


Hoe zit het met de veiligheid van data?

De beproefde software ecoBuilding is ISO 27001 gecertificeerd en heeft de nodige pentesten daartoe doorstaan. Het systeem maakt gebruik van Microsoft Azure waarbij data worden opgeslagen op servers binnen Europa. Bij de leverancier Priva is security een belangrijke pijler. Vanuit een strategische company policy is dit thema uitgewerkt in verschillende goed geborgde activiteiten. 


Zijn er risico's verbonden aan ecoBuilding?

Voordat VB Optimum start met optimaliseren en de inzet van ecoBuilding zijn twee dingen belangrijk om te weten.


Kan ik ecoBuilding zelf implementeren?

VB Optimum is de specialist en kan ecoBuilding implementeren. Wij dragen onze kennis graag over waardoor je mee kunt werken aan het optimaliseren van je gebouw met ecoBuilding.